Illdåd av Thomas Erikson

Sara Leijon utsätts för en våldsam gruppvåldtäkt på en efterfest under lucianatten. Efteråt lyckas hon ta sig till polishuset och gör en anmälan. Hon berättar vad som hänt och spår säkras på hennes kropp. Men ändå har Sara många odds emot sig för att vinna rättegång så kriminakinspektör Nina Mander ordnar så att beteendevetaren Alex King kommer och hjälper Sara. Alex påverkas starkt av rättegången och minnen ur hans förflutna dyker upp.
 
Bokcirkelfrågorna:
1. Hur ser du på Sara? Varför tror du detta hände henne?
Sara verkade vara en trasig tjej vilket man förstår med tanke på hennes uppväxt och det val hennes föräldrar tvingade henne till. Jag tror Saras beteende fick henne att hamna i den situation hon gjorde.
 
2. Våldtäkt är ett svårt ämne att skriva om och läsa. Hur tycker du att författaren har lyckats skriva om det?
Jag tycker att författaren lyckats bra. Man känner med offret och blir irriterad på rättssystemet.
 
3. Vad tycker du om att man gör underhållningslitteratur av ett så viktigt ämne?
Det kan vara ett bra sätt att belysa detta viktiga ämnen och visa hur rättssystmet fortfarande kränker offret.
 
4. Tror ni även att en fiktiv berättelse kan väcka debatt och göra skillnad?
Det tror jag. All uppärksamhet det får gör att folk väcker debatt och förhoppningsvis börjar jobba mot en förändring. 
 
5. Alex King tar sig an fallet. Varför gör han det tror du? Och skulle han ha gjort det?
Först och främst tar han sig an fallet för att hans flickvän är krimnalpolisen som ber om det och det andra skälet är att hans syster råkade ut för en våldtäkt och han känner att han inte gjorde tillräckligt för henne.
 
6. Hur skulle du ha valt att göra i Alex Kings ställe? Hade han kunnat hjälpa henne mer, eller på annat sätt?
Jag hade nog valt att göra på samma sätt. Jag tycker att han gjorde sitt bästa för att hjälpa henne, till och med lite mer än vad som kanske räknas som profesionellt. Men en sak jag funderade över varför han eller Nina inte såg till att Sara lades in på en psykavdelning där hon kunde slippa vara själv och även få hjälp med lugnande och att sova?
 
7. Saras bror Tom reagerar på det Sara råkar ut för med att kräva hämnd. Gör han rätt? Kan hämnd fylla en funktion?
Hämnd är nog aldrig rätt väg att gå men jag kan tänka mig att det för stunden har en lindrande verkan.
 
8. Hur ser du på domarens roll? Agerade han korrekt? Vem bär det yttersta ansvaret för de kränkningar som Sara utsattes för i rättsalen?
Jag tycker att domaren kunde ha gått lite mer på känslor och inte varit så regelfast. Jag tycker att det är självklart att det är domaren som bär ansvaret för de kränkningar hon utsattes för i rättsalen. Han hade makten att stoppa det men gjorde det inte.
 
9. Alex använder sig av ett färgsystem. Diskutera kring färgerna. Är det ett användbart system? Varför/varför inte? Vilka färger har du?
Jag tror färgerna kan vara bra genom att de talar om mycket om en människas beteende. Men samtidig tror jag inte att man ska fixera sig för mycket vid det heller. Jag tror inte att allt stämmer om alla. Men rent allmänt kan det nog säga en hel del om en person.
Jag tycker inte att jag stämde riktigt in på någon av färgerna, men jag tror nog att grön stämmer bäst in på mig.
 
10. Vilket betyg ger ni boken och varför?
Jag skulle nog säga 4 av 5. Boken behandlar ett viktigt ämne och väcker många känslor hos läsaren. Jag tror mycket väl att den skulle kunna skapa debatt om våldtäktsrättegångar.
Det som drar ner betyget är att jag tycker att vissa ställen i boken känns nedkortade. De hade nog varit bättre om författaren berättat lite mer.
Men det är en bra bok som jag tycker att alla bör läsa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0